Gojira sau Godzilla?

Cu totii stim filmul japonez Godzilla, in care o creatura gigantica incepea sa atace marile orase ale omenirii iar autoritatile incercau sa il opreasca in orice moduri disponibile. Cel mai probabil este ca daca ai vazut filmul in orice alta tara in afara de Japonia anilor 1950 cand a fost rulat lungmetrajul original, ai urmarit doar pelicule refacute si regandite care pastreaza doar o foarte mica parte din conceptul initial. 


Gojira (1954) 

Natiunea nipona a fost devastata la sfarsitul celui de al doilea razboi mondial de catre bombele atomice americane. Din punct de vedere cultural, impactul a fost enorm. Regele japonez era privit inainte ca fiind un trimis al zeilor pe pamant, un om cu forte supranaturale, fata de care, asa cum s-a dovedit, cetatenii erau dispusi sa isi puna viata la bataie. Aparenta invincibilitate a fost obliterata de catre bombele atomice, iar neincrederea fata de sistemul de conducere a crescut din ce in ce mai mare. In acest context, povestea regizata de Ishiro Honda, vorbeste despre o natiune socata de un inamic fata de care nu se poate ascunde, Gojira. Intreg filmul este o metafora pentru arhipelagul nipon si lupta pentru supravietuire in fata unor sorti inexistente. 

Godzilla, King of monsters (1956)

Hollywood-ul a vazut in filmul original o foarte buna idee de divertisment, a schimbat conceptul, a introdus cateva scene filmate cu un actor occidental si astfel s-a nascut un produs cinematic denaturat, care a uimit chiar si in acest context. De la acest punct, au fost 3 reproduceri ale acestei idei de film, fiecare indepartandu-se din ce in ce mai mult de original. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu