De ce a ajuns terorismul pe retelele sociale

Intr-o epoca in care internetul apropie oameni diferiti din toate colturile lumii, este mult mai usor sa fim la curent cu toate evenimentele care se intampla pe glob. Orice privilegiu vine insa la pachet cu anumite dezavantaje, iar libertatea de exprimare de care ne bucuram pe retelele sociale are o latura mai putin placuta pe care incepem sa o sesizam cu totii: propagarea terorismului.

Dupa cum bine deja, terorismul de care vorbim astazi este un flagel ce provine din Orientul Mijlociu si care a luat nastere in urma unor probleme politico-sociale extrem de complexe si de sensibile. Daca pana la aparitia internetului terorismul parea un femonen sporadic, usor de invins si slab mediatizat, propagarea acestuia in Social Media ii confera astazi o aura de-a dreptul infricosatoare si il face sa para mult mai aproape de noi decat este in realitate.


Care este insa motivul pentru care aleg teroristii sa comunice atat de intens in Social Media? In primul rand, din cauza faptului ca in acest fel se pot face auziti mult mai usor de catre toata lumea, fara sa fie cenzurati la fel ca in cazul mass-mediei clasice. De asemenea, tot prin intermediul retelelor sociale, teroristii duc adevarate campanii de recrutare in toata lumea, gasindu-si foarte multi adepti din alte tari. Surprinzator este faptul ca foarte putini dintre acesti adepti ajung sa aiba un contact fizic cu organizatia terorista, totul desfasurandu-se prin intermediul internetului.

Trebuie sa lamurim insa un lucru: chiar daca atunci cand vorbim despre terorism in social media ne referim de fapt la o latura mai putin placuta a libertatii de exprimare, acest lucru nu inseamna ca libertatea de exprimare ar trebui restrictionata intr-un fel. Din contra. Trebuie sa avem in vedere faptul ca, printr-o buna organizare si solidaritate, teroristii pot fi izolati intr-un con de umbra, iar vocea lor virtuala poate fi slabita, daca nu chiar adusa la tacere.



Tu ce parere ai despre propagarea terorismului pe retelele sociale?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu