Despre tulburarile de vorbire - balbaiala

Tulburarile de vorbire sunt frecvente in randul oamenilor si copiilor, dar nu sunt un motiv major de ingrijorare in randul celor din urma. Conform Alphega-Farmacie.ro, copiii sunt cei care sufera cel mai frecvent de aceasta tulburare de vorbire, dar in cazul lor afectiunea poate trece de la sine.

Cum se manifesta aceasta tulburare de vorbire?

Balbaitul consta in pierderea cotrolului asupra aparatului de vorbire. Aceasta tulburare este de mai multe feluri si se poate manifesta diferit de la persoana la persoana. Exista trei forme de balbaiala: cronica – consta in repetarea literelor individuale in timpul vorbirii, tonica – aceasta consta in intreruperea fluxului vorbirii si mixta – o combinatie intre cele doua.


Balbaitul la copii

Cum spuneam si mai sus, copiii sufera mai mult de aceasta tulburare decat adultii. Cel mai des cei ce au intre trei si cinci ani pot sa prezinte semne ale aceste afectiuni. In acest stadiu parintii nu ar trebui sa se ingrijoreze si nici sa reactioneze exagerat in fata copiilor. Copilul abia a invatat sa vorbeasca si este in plina dezvoltare fizica, psihica si emotionala. De aceea reactiile agresive pot avea efecte negative asupra lor.

Cea mai potrivita reactie pe care o poate avea un parinte este sa incerce sa ii atraga atentia copilului, dar nu intr-un mod agresiv. Daca problema persista si dupa varsta de 5 ani ar trebui vizitat un medic specialist. Motivul acestei tulburari de vorbire nu este cunoscut, dar este posibil sa existe o predispozitite genetica sau ereditara.


Terapia pentru copii si adulti

Atat copiii cat si adultii pot ajunge sa trateze intr-o oarecare masura aceasta afectiune, dar niciodata nu va fi tratata complet. Terapiile pentru copii si adulti sunt total diferite. In primul rand, ajutorul trebuie sa vina intotdeauna din partea unui specialist. Este recomandata o terapie prin joc, cu o abordare fireasca si deschisa, pentru a nu pune presiune pe copil. Terapia trebuie sa fie asociata in mintea copilului cu un moment de relaxare si amuzament, pentru a fi cat mai eficienta. Medicul logoped va reusi sa amelioreze aceasta problema doar cu ajutorul parintilor care vor sustine copilul in tot ceea ce face si ii vor da incredere in el.

Pentru adulti terapia este mai diferita si include cateva abordari care ajuta la controlarea acestei tulburari. Printre ele se numara tehnica Fluency Shaping care se refera la invatarea anumitor tehnici de respiratie si vorbire ce te ajuta sa maschezi aceasta problema. A doua tehnica se refera la folosirea cuvintelor pe care le pronunti gresit si controlarea pronuntiei lor cu ajutorul tehnicilor de vorbire.


Balbaiala poate fi o afectiune ce scade increderea in sine, dar intotdeauna exista o solutie care sa amelioreze aceasta problema. Vizita unui specialist este primul pas care trebuie facut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu