Singurul mod prin care se poate schimba o societate

Chiar daca n-am mai abordat astfel de subiecte in ultimul timp, lucrurile pe care le observ zilnic ma fac sa cred ca nu este indicat sa nu le sesizezi de cate ori ai ocazia, fie si pe un blog personal. Stim cu totii ca motorul unei societati sunt oamenii si ca fara cetateni nu ar exista conceptul de societate in primul rand. Atunci cand exista anumite probleme intr-o societate, toti insa tind sa dea vina pe conducatorii ei, desi acestia nu sunt atat de mult cauza problemei ce trebuie rezolvata, cat efectele ei.

Cum poti schimba insa o societate atunci cand valorile sunt extrem de bine inradacinate in mentalitatea colectiva? Pare ca nimeni si nimic nu mai poate indrepta macazul catre un viitor mai bun si mai ferit de problemele actuale cu care ne confruntam. Exista oare vreo speranta?


Ei bine, dupa ce mi-am pus aceasta intrebare ani la randul, mi-am dat seama ca nu exista o solutie pe termen scurt la aceasta problema. O societate nu se poate schimba daca ea nu-si doreste sa se schimbe. Un sef corupt nu poate fi mai bun daca angajatul nu incearca sa-si impuna punctul de vedere si adopta trasaturile de caracter ale acestuia in speranta ca, intr-o zi, va deveni poate si el sef.

Totul tine de cat de mult iti doresti tu societatea in care traiesti. Poti incepe cu tine, in primul rand, si poti continua cu cercul tau de prieteni. Nu neaparat in sensul de incerca sa-ti schimbi prietenii, ci in sensul de a-ti construi cercul exact asa cum ti-ai dori sa arate societatea in general. Cu oameni frumosi sufleteste, deschisi la minte, care asteapta la fel de mult ca si tine o schimbare in bine a lucrurilor.

Asadar, daca iti doresti foarte mult sa schimbi societatea in care traiesti, incepe in primul rand cu tine. Da, este un cliseu, dar este si un adevar universal valabil. Mai mult de atat, nu iti sta pur si simplu in putere.


Succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu