Limbajul: cea mai interesanta caracteristica umana

Se poate spune ca toate vietuitoarele comunica intr-un fel sau altul. Exista documentari puternice care sustin aceasta teorie: ultrasunetele emise de elefanti pot calatori pe calea aerului chiar si 25 de kilometri. Printre cele mai complexe limbaje sunt cele ale balenelor ucigase (orca) sau cele ale cainilor si porcilor. Deloc surprinzator, nivelul de inteligenta din lumea animala are si un corespondent direct in ceea ce privesc rasele de animale care sunt si capabile sa emita si receptioneze mesaje cu un oarecare discernamant. In aceste conditii, cu ce este omul mai diferit fata de animalele de rand?

Limbajul ca trasatura definitorie

Cu ajutorul limbajului, fiintele umane emit si receptioneaza mesaje extrem de complexe, isi definesc structurile sociale si creeaza relatii diverse interpersonale nemaintalnite in lumea animala. Asa cum am observat mai devreme, exista o legatura directa intre nivelul de inteligenta si capacitatile comuncative, asadar, privit prin aceasta prisma (si nu numai), omul este cea mai isteata creatura de pe Terra.

Scrierea cuneiforma

Printre cele mai vechi izvoare istorice care releva capacitatea uimitoare a omului de a sintetiza idei si concepte in forma scrisa este scrierea cuneiforma. Acest fel de scriere e unul specific culturii din Mesopotamia, sumerienii. Acestia au folosit tablite de lut pentru a imprima anumite forme cu ajutorul unor betisoare de lemn. Ce este si mai interesant e ca aceste descoperiri au relevat ca tablitele au fost create acum 5000 de ani pe actuala regiune a Irak-ului. Acest loc este considerat a fi leaganul civilizatiei prin cele doua asezari umane Ur si Uruk. Mai devreme de aceasta data, izvoarele istorice arata doar franturi culturale prea putin relevante pentru a fi mentionate.

Care ti se pare cea mai interesanta forma moderna de limbaj?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu