Evitarea stresului - factor important de mentinere a sanatatii

Dupa cum bine stim cu totii, stresul este una dintre cele mai importante probleme pe care le intampina majoritatea oamenilor moderni. Fie ca vorbim despre stresul de la locul de munca, fie ca ne referim la alte forme de stres, trebuie sa fim constienti ca aceasta problema are implicatii serioase asupra starii noastre generale de santatate.

Conform Vivat-Familia, foarte putini oameni sunt informati in mod corespunzator despre neplacerile generate de eliberarea in organism a cortizolului, cunoscut si sub numele de hormonul stresului. Dintre simptomele stresului, cele mai cunoscute sunt: accelerarea batailor inimii, oboseala, lipsa poftei de mancare, anxietatea, etc.


Cum putem evita stresul?

Chiar daca majoritatea oamenilor ajung in situatii stresante cel putin o data pe saptamana, este bine de stiut faptul ca stresul poate fi controlat si chiar evitat. Primul pas pe care trebuie sa-l facem este adoptam un stil de viata sanatos care poate consta atat in practicarea unui sport si echilibrarea alimentatiei, cat si in evitarea unor stilmulente precum cafeaua si tigarile.

De asemenea, este recomandata reducerea pe cat posibil a situatiilor in care ne simtim stresati. Spre exemplu, daca locul de munca ne face mai stresati din cauza multitudinii de sarcini pe care le avem de facut, primul pas in gestionarea stresului poate sa fie organizarea. Atunci cand avem ordine in ganduri si ne simtim acoperiti in fata neprevazutului, stresul resimtit va fi mult mai usor de controlat ceea ce inseamna ca il vom resimti mai putin decat in mod normal.

Pe langa simptomele negative ale stresului pe care le-am enumerat la inceputul articolului, cercetatorii atrag atentia asupra faptului ca stresul este strans legat de cresterea la nivelul glicemiei. Cu alte cuvinte, stresul este o problema extrem de complexa care atrage cu sine alte probleme de sanatate carora ar trebui sa le acordam o atentie mai mare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu